Del sentit de la vida als sentits de la vida
LA NOSTRA ÈTICA DE CADA DIA. L’ÈTICA DE LA TRINXERA
Sovint la paraula ètica ens cau molt lluny, com si fos quelcom molt elevat que es concentra en la filosofia de viure. Aquest mot, tantes vegades utilitzat de forma tòpica, ens fa sentir que estem parlant d’un constructe mental humà, allunyat de la realitat, reservat només als grans pensadors i filòsofs. Res més lluny. L’ètica ens parla del sentit de la vida que està plena de sentits.
En el dia a dia de les nostres entitats i empreses, ens trobem immersos en la presa de decisions que es fonamenten en valors, comportaments i normes socialment acceptades, sempre amb la intencionalitat de fer les coses bé. Però davant de les problemàtiques diàries apareixen dubtes, sorgeixen dilemes i ens preguntem si l’abordatge que fem de les situacions d’acompanyament a altres persones el fem bé, de forma constructiva i respectuosa.
L’ètica, per fi, entra en la nostra perspectiva de veure i viure la realitat del que fem en les nostres accions i maneres de fer a l’empresa, a la residència i, perquè no, en el món personal, convertint-se en una ètica de trinxera. Cada dia ens enfrontem a decisions de rerefons ètic, hem d’actuar davant de situacions quotidianes (bulling laboral, maltractament, ignorar una persona intencionadament, no donar un recurs a una persona que sabem que no el farà servir adequadament i tants d’altres).
L’ètica ens permet preguntar-nos sobre el SENTIT, des de la perspectiva de la reflexió, sobre allò que la nostra societat considera propi de la seva moral. L’ètica facilita els espais de reflexió sobre el que fem, plantejant el sentit de la vida des dels sentits d’aquesta. La psicoteràpia ens planteja un apropament des dels tres sentits:
El sentit com a sensació. La sensació corporal i emocional que ens permeten sentir, gaudir, emocionar-nos, plorar, entristir-nos, cercar la utilitat vital que ens permet viure el present de forma plena.
El sentit com a direcció. Què vull fer, quines metes tinc, quins propòsits i objectius, quin és el meu projecte de vida? Aquesta direcció no sempre és per un camí marcat, sinó que està ple de cruïlles de direcció canviant, i fins i tot de nous senders que caldrà obrir des de l’experiència.
El sentit com a significat, que s’expressa en la capacitat d’interpretar la pròpia vida, de cercar coherència, continuïtat. És el relat personal i la construcció de la pròpia història.
Com diu Francesc Torralba al seu Llibre “El sentit de la Vida” (2017)
Viure amb sentit és cercar instants de bellesa, de bondat i de reconciliació; significa vetllar perquè la pròpia vida sigui una obra d’art meravellosa. Cadascú és el responsable d’aquesta obra.
Quines Accions Tenen I Donen Sentit Al Nostre Treball De Trinxera? Us Interessa La Reflexió Ètica?
Si voleu desenvolupar i implementar processos que permetin generar espais de reflexió ètica i sentit en la vostra organització, envieu-nos un correu electrònic a info@dignetik.com.
Un article de Quico Manyós