Actituds i planificació estratègica

actituds.jpg

Actualment estem davant d’una societat CERTIFICADA per nombrosos sistemes de qualitat que estructuren la tasca que fem a les organitzacions en processos, procediments, instruccions i registres. Aquests processos ens porten a una sistematització, a vegades excessiva. Sovint sentim a professionals que es queixen de la manca de temps per atendre les persones, ja que tot ha d’estar registrat correctament per tal de donar resposta a una NORMA.

Les normes de qualitat són un referent, una oportunitat de sistematitzar els aspectes organitzatius i de funcionament dels centres, empreses i serveis des dels quals oferim productes o serveis amb qualitat. Tot i així, encara que tinguem protocols molt ben definits, ens calen aquestes normes per fer possible que aquests protocols es tradueixin en accions realment centrades en les persones, on les actituds són la clau.

El terme actitud s’ha conformat a partir de la paraula “acte”, del llatí “actus”, i del sufix “tud”, que confereix qualitat. Així l’actitud és la “qualitat de l’acció”.

Les actituds són les que permeten que un protocol sigui efectiu en la tasca diària, que faci possible la qualitat centrada en la persona. Podem tenir un sistema de gestió de qualitat molt ben estructurat, però si la baula de les actituds no tradueix aquesta qualitat a la realitat quotidiana podem estar transmetent incoherència i manca de credibilitat.

Les actituds en les organitzacions poden ser facilitadores (l’entusiasme, el diàleg, el reconeixement, l’aprenentatge) o paralitzadores (la queixa constant, el passotisme, la passivitat). L’èxit o el fracàs de la qualitat en l’empresa depèn tant de les unes com de les altres. Aquesta reflexió ens porta a treballar cada cop més PLANS ESTRATÈGICS D’ACTITUDS, que fan possible la COMPLEMÈNCIA.


Quines són les actituds que necessitem per treballar un projecte?

Quines actituds tenen les persones que formen part de l’equip de treball?

Quines actituds proactives porten en el coneixement de l’entitat?

Quines actituds ens dificulten i traven els nostres projectes?


Desenvolupar un GPS actitudinal que ens permeti saber quines actituds tenim avui (on ens ubiquem), quines actituds necessitem (on volem arribar) i quin itinerari seguirem (Pla Estratègic d’Actituds) és ja una necessitat que no podem defugir en les nostres organitzacions.

L’organització ha de reconèixer les ACTITUDS potenciadores que tenim en el nostre equip com a oportunitat de creixement i també ha de reconèixer les actituds paralitzadores per tal de poder-les combatre des d’un pla dirigit a vivenciar-les per fer possible la innovació. Per a fer-ho hem de “maridar actituds”, és a dir, veure com les actituds potenciadores combinades generen valor afegit als sistemes de qualitat. Les actituds són les que fan possible les bones pràctiques en qualsevol organització.

Per tal de poder treballar Plans Estratègics d’Actituds, us presentem un eina formativa que ens permet abordar aquesta realitat primordial: el “MARIDATGE D’ACTITUDS”. 


Us Interessa Aquest Concepte?

Si voleu desenvolupar i implementar processos que permetin incrementar la productivitat dels vostres equips en el marc de la vostra organització, envieu-nos un correu electrònic a info@dignetik.com.


Quico Mañós. Director de Continguts