Crear des de l'entorn i les capacitats personals
Actualment a les empreses i entitats que treballen en serveis a les persones ens debatem entre la innovació i els protocols ja definits d’un sistema, que sovint ens limiten a l’hora de fer les coses de forma diferent, nova i creativa.
En molts centres residencials dirigits a qualsevol edat, les propostes d’activitat i estimulació són les mateixes des de fa anys i, si no hi fem res, és possible que segueixin sense canviar. Això ens converteix en repetidors d’activitats o tasques que sovint no s’adapten a les necessitats reals de les persones, sinó que son les persones les que acaben adaptant-se a l’oferta que els fem. En el món de l’empresa passa el mateix. Encara que sovint parlem d’innovació, ens trobem que moltes entitats s’instal·len en la zona de comoditat tot i disposar cada dia de més eines per ser creatius i innovar. Hem de dirigir-nos a CREAR.
Crear és una de les habilitats i característiques que ens defineixen com a humans, sense condicionants d’edat, gènere, ètnia ni altres aspectes. Les persones sempre estem imaginant coses que es poden traduir en projectes, idees, situacions que poden ser convertides en realitat.
Per tal de desenvolupar la creativitat ens cal tenir pensament creatiu, que proporciona la capacitat de veure les coses de diferents formes, de reconèixer models, d’establir noves connexions, de trencar vells paradigmes, d’inventar, d’innovar. Crear no es un conjunt de processos, sinó que té en compte el coneixement previ de la persona, el context social i les motivacions, així com les seves habilitats i les potencialitats que ens aporta l’entorn que envolta els reptes creatius.
Crear ens porta a viure dosis d’excitació, diversió, inspiració, risc, novetat, el desconegut, la imaginació i la sorpresa, en allò que fem i proposem. Crear ens demana actituds d’obertura, fluïdesa, flexibilitat, originalitat i pensament divergent.
Per treballar d’una forma innovadora, per crear activitats noves, ens cal atreviment, viure instal·lats el risc de crear coses que generin oportunitats de construir d’una manera diferent, potenciant els coneixements i aptituds personals.
La creació no ha de ser entesa només com un producte literari o artístic. Podem crear en molts àmbits de nostra vida. Crear climes relacionals, crear nous marcs de coneixement. On son els límits de la creativitat?
En la creativitat aplicada a l’empresa hem de donar valor a les capacitats que cada persona que s’implica en un procés pot aportar al mateix; alhora que hem d’inscriure el procés creatiu en els condicionants i potencialitats que ens ofereix l’entorn on s’insereix la nostra proposta creativa i d’innovació.
L’entorn és una peça clau en la definició de processos creatius i hem d’incloure’l en el nostre dia a dia. L’entorn, tanmateix, pot tenir diverses característiques. Tenim gran diversitat d’entorns: social, arquitectònic, tecnològic, físic, comunitari o l’entorn de l’actualitat (per crear cal estar en constant actualització).
La creativitat i el pensament creatius son eines que tenim i que no hem de deixar escapar; que hem de cultivar, i adobar amb cada gota d’experiència. I si a més es fa des de la cooperació encara serà més eficaç i eficient.
T’interessa Aquest Concepte?
Si t’interessa treballar la Crea-activitat al teu centre o empresa entra al link: http://www.dignetik.com/serveis/formacio-especialitzada/crea-activitat/
Un article de Quico Manyós